Kimse kabul etmek istemese de, hatta çoğu kişi için adından dolayı bir makarna sosu imajı yaratsa da, doğru düzgün yapıldığında inşaat dünyasının en güzel görünümlü yapılarından birini oluşturur bu inci tanesi gibi dizilmiş sepetlerden oluşan duvarlar.
Gabyon duvarın temelinde gabyon sepetleri yatar. Bu sepetlerin boyutları dizayndan dizayna değişmekle birlikte kendisini en avantajlı kılan özelliği bildiğimiz tel örgü ayarında bir hammaddeden yapıldığından betona nazaran çok daha kolay şekil alabilmesidir. Temel prensip şudur; gabyon sepeti koy, içini düzenli (üniform) bir şekilde taşlarla doldur, geri dolgusunu yap, üzerine paralink (gabyon tabakaları arasında sürtünme etkisini artırarak tabakaların birbirinde daha sıkı tutunmasını sağlayan hede) at, diğer sepet sırasına geç...
Çoğunlukla basit işler için küçük küçük yapılırlar; ne bileyim işte dolgu tabanının erozyonunu önlemek için, geri dolgudaki silt gibi suyla temasa geçtiğinde hemen yavşayan malzemenin şişmesini tutmak, hatta mümkünse filtre özelliği sayesinde suyu süzerek şişmesini engellemek için; baraj inşaatı için gelen suyu kesmek adına küçük baraj görevi görsün diye...
Bunlar tabi basit işler amma ve lakin işin içine yüksek dolguları tutmak (yüksek dediğim 30-40 metre) gibi beton istinat duvarıyla maliyet ve stabilite açısından sorun yaratacak, çok ince hesaplar gerektirecek yerlerde başvurulduğunda ortaya çıkan yapı insanın aklını başından alacak güzellikte olabiliyor.
Bu güzelliği insanın göz zevkine sunmanız için birkaç önemli noktaya dikkat etmeniz gerekir;
--Çin'in muazzam iş gücünü elinizde bulundurmanız lazım çünkü bu sepetlere taşları elle dizmeniz gerekiyor.
--Sepetler defolu olmamalı.
--Geri dolguyu yaparken sepet yaklaşımlarında küçük silindirler çalıştırmalısınız yoksa basınçtan mütevellit (seviyorum bu kelimeyi ya) sepetler dışa doğru eğim yapabilir.
--Sepet içine koyulacak taşların gradasyonu şaşmamalı. Gidip de bir tutam deniz kumu, biraz kaya, az biraz da şundan ataymı diye doldurmaya kalkmayın. Hoş değil.
Gabyon kelimesi İtalyanca "büyük kafes" anlamına geldiğinden midir nedir, duvar dizaynlarında İtalyan şirketleri başı çeker. Elinizde imkan varsa hem görsel hem maddi hem de stabilite açısından gayet iyi iş görür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder