21 Eylül 2009 Pazartesi

Dünyayı kurtaran adam..

Dengesi, düzeni ve huzuru bozulmuş Ronaldinho, Deco ve Etoo'lu Barcelona'da yapılması gerekenleri gözünü kırpmadan yapıp, kulübü potansiyel bir yıkımın eşiğinden kurtaran bu adamın gezegenin de kurtarılabileceğine inanmasından daha doğal bir şey olabilir mi... Ama işte konu küresel ısınma olunca işşiz bir Çevre Mühendisi olarak, bu plaza çıkışlı sloganın beni ne kadar kızdırdığını anlatamam abicim. Bir sürü iyi niyetli insan da ne yazık ki sloganın arkasındaki alt metni göremiyor..Etki tepki yasasına göre işleyen bir düzende gezegeni kurtarmak..Gezegen kendi kendini kurtacak da sevgili Pep.. İyi senaryoda o günü görmeye senin, benim ömrüm yetecek mi? .. Gerçekçi senaryoda ise, o gün geldiğinde iki kişi çıkıp Adem ile Havva'yı temsil edebilecek mi ? Yoksa altyapıya dönüp, tek hücreden mi başlayacağız ?.. Muallakta olan bu soruların cevapları.

Bugün, 50 yıl içinde tamamen erimesi öngörülen Grönland ve Antartika buzullarının süresini 27 yıla düşürdük, işin güzel tarafı bu tepki hala 80 ve 90'larda havaya salınan emisyonların etkisi. Buzullar eriyince  deniz seviyesinin yükseleceğini, dünyanın ısınacağını, bozulan dengenin de yeni bir denge yaratılana kadar kaos olacağını da bir çok insan biliyor ama mesela ısınan dünya ile soğuyan deniz arasında oluşabilecek kasırga gibi doğa kaynaklı felaketlerin şiddeti, bilimadamları için bile şu an kinder süpriz.. 

Madem küresel ısınma dedik, Gezegeni değil de kendi götümüzü kurtabileceğimize inanan bilimadamları da yok değil hani. Adamlar 10 yıldan beri " kurtarabiliriz ama şimdi başlamak zorundayız ", "yenilenebilir enerji " derken,en basitinden devletler emisyon salımındaki kotayı ticarete döküp, bunu da yeşil teknolojiye geçmeyen ülkeleri özendirmek amacıyla yaptıklarını söyleyebiliyor. E o zaman böyle büyükbaşa gelen tarak, haliyle doğru orantılı olacak Pep.. 

Hiç yorum yok: