23 Mayıs 2009 Cumartesi

Bosman mı, Hain mi?: Tuncay Şanlı



Bosman'ın hikayesini bilmeyen azdır heralde. Bosman, kontratı biterken kulübünün önerdiği düşük ücreti beğenmeyip başka bir kulüple anlaşmış; fakat kendisi için bir bonservis bedeli belirlenince kulübüyle davalık olmuş bir adamdır. Futbol tarihindeki en önemli değişikliklerden birine de davayı kazanarak adını vermiştir böylece. (Resmindeki "maaşını alamayınca sineye çeken masör" duruşuna kanmayın yani.)

Peki sorumuza gelelim. Hangisi? Bir kulüp yetersiz bulduğu futbolcuyla bilmem kaç senelik hatrın/hizmetin varlığına rağmen yollarını ayırabildiği gibi, bir futbolcu da kendisine daha iyi şartlar sunan ya da hedefleriyle örtüşen bir kulübe kontrat bitiminde gidebilir. Olay, kahramanları arasında nezaket çerçevesinde gerçekleştiği sürece bir sorun yok.

Sevdadan saydığımız fanatizmimiz ise öyle demiyor. Kim istemez ki kulübü giden oyuncudan iyi para kazansın? İsteyeceksin elbette. Lakin efendice giden adamın ardından veryansın edecek birilerini arıyorsan da merci kulüptür. Elinden gelen her tutma girişimini yapmışsa da kadere mi isyan etmek uygun olur artık, bilinmez.


Geleceğim yer Tuncay Şanlı örneği. Bugün Tuncay Şanlı'nın Boro'sunun kümede kalma ihtimali yerle yeksan. Fenerbahçe'ye geri dönme ihtimali de bana göre kümede kalma ihtimallerinden çok az fazla ki ben de olsam pek mutlu değilsem bile en azından dövizli askerlik hizmetine tabi olabileceğim gün sayısını doldururdum. Tuncay'ın EPL'de futbol oynamaya devam etmesinde bu da arka planda da olsa bir neden diye tahmin ediyorum. 

Boro küme düşüyor diye göbek atıyor bugün kimi taraftar. Tuncay satmış çünkü takımı, öyle gitmiş. Bugün Fenerbahçe'nin ihtiyacı olan Tuncay Şanlı tipi futbolculardır. Görünürde bu tip yerli adamlar olmadığından Tuncay'ın geri gelmesi nimettir. Ama olur mu! "Çempiyınşipte başarılar Tunciii kehkehmehü." 



Yukarılarda da belirttim. Ekonomik anlamda bakınca Bosman olup giden bir futbolcuyu para verip almak ağızlarda pek hoş bir tat bırakmıyor. Ama kulübün menfaatleri açısından durum bu örnekteki gibiyse o paraya acımak hata olacaktır. Hele kimlere ne paralar döküldüğü düşünüldüğünde...

Ve siz, Tuncay'ın %1'lik geri dönme ihtimali dahilinde, 1 liranızı bile helal etmeyeceğini söyleyen çilekeş fanatikler. Korkmayın sizin katkılarınız Aragones'in tazminatına, Figer'in yeni villasına gidiyormuş. Bu konuda helal-haram bildirin. Tuncay'a benim formamın parası gidecekmiş, haberleri aldım.

1 yorum:

abeyle dedi ki...

Tuncay giderken isterseniz 5 milyon euro getirebilirim demesine rağmen aziz yıldırım biz senin para getirmeni değil kalmanı istiyoruz deyip resti çekti.ondan gitti yani.mesele bonservis ise tek suçlu aziz yıldırım.mesele tuncayın takımı bırakması ise orada da devreye tuncayın hayalleri giriyor.